Snittegning

Hvad er en skitsetegning?

Et skitsesnit er en tegning, som viser husets form og højde. Den kan teknisk bruges til at vurdere huset i forhold til højdegrænseplan og andre højdegrænser i lokalplanen. Hertil viser tegningen indre rumhøjder. Fra gulv til loft, så man ved hvor højt det bliver i sit nye byggeri. Når vi skitserer i snit er vi interesseret i at vide den rumlige kvalitet. Fx Hvis vi skal vurdere dagslyskvaliteten i rummet vil vi starte med at kigge på forholdet mellem vindueshøjder, rumdybder og lofthøjder. Det giver en indikation af om der kommer nok dagslys ind. Samtidig interesserer vi os for rumlige sammenhænge og oplevelse. Er der højt til loftet i store rum som stuer og køkkener der skal samle familien og mindre på værelser? Snittegningen er vigtig tegning for arkitekten og for at vise kvaliteterne i jeres hus.

Mit største arbejde

Snittegningen er helt klart der jeg har brugt flest timer. Jeg valgte at lave det hele selv fra bunden, da jeg følte jeg ville lære mest på den måde. Det eneste jeg har kopieret er Tagsten, Tagfodelementet, tagrende, dørhåndtag og rygningssten.
Jeg har derfor gået ud fra min plantegning og så undersøgt på nettet hvordan det hele så skal bygges op. 
Ud fra mine undersøgelser, har jeg så været på nettet og finde ligenøjagtig det materiale jeg ville bruge og placeret den på min tegning. Derfor har jeg stor tiltro til at min snittegning er korrekt lavet.
Mine lagstruktur og hatch er fra Bips 2017 og efter hvad jeg har fundet ud af, det nyeste der er udkommet.


Snittegning


Fundament

I mit fundament skal der nederst være beton. Betonen holder hele konstruktion oppe og skal være i en frostfri dybde på mindst 900mm. Den skal ligeledes være så bred, så den passer med de lecablokke der skal sættes ovenpå. 
Lecablokkene er valgt i størrelsen 390x700mm da de passer med den vægtykkelse som huset er tegnet med. 
Ovenpå Lecablokkene skal der ligge en fugt/radonspærre så der ikke trænger fugt op i murværket eller ind i terrændækket.
Udvendig side af fundamentet skal der ligges en sokkelrende. Den skal ligeledes ligges for at sørge for der ikke trænger fugt ind i murværk og terrændæk.
Ved mindst 1 indgang til huset, skal der være niveaufri adgang for handikappede. Derfor har jeg sat en rist ved hoveddøren.
Udvendig sokkel er der også lagt 10mm sokkelpuds for at sikre der ikke trænger fugt ind.



Opbygning af fundament har jeg hentet fra https://www.mur-tag.dk/tegning/b1te1/



Regler omkring niveaufri adgang er hentet i  http://bygningsreglementet.dk/Tekniske-bestemmelser/02/Krav/51_54



Regler om frostfri dybde er henter fra https://www.bolius.dk/fundamenter-18662


Udvendig sokkel

Indvendig sokkel


Har tegnet fundamentet til den indvendige mur, efter kravet for en tung væg, da den indvendige mur er af mursten.

Derfor er der smidt 2 lecablokke på 190x190mm under og derefter beton der er 190mm i bredden da det passer med blokkene og så i en dybde på 600mm. Ovenpå lecablokkene er der anvendt en fugt/radonspærre for at sikre der ikke trænger fugt eller radon op i gennem.



Har tegnet konstruktionen efter anvisning fra mur-tag.dk https://www.mur-tag.dk/tegning/m1ia/




Indvendig sokkel

Terrændæk


Har lagt 100mm beton som gulv, der er kant isolering på 10mm, 100mm hård isolering og et kapillarbrydende lag på 150mm.




Opbygningen af terrændæk har jeg lavet efter følgende anvisninger fra https://www.bolius.dk/terraendaek-18853



Terrændæk


Ydervægge


Til den venstre ydervæg, er der sat mursten efter ønske fra familien Jensen. Mursten har normalt en størrelse på 108x54x228mm. Indvendig er der sat letbetonblokke op i tykkelsen 100mm også efter ønske fra familien. Herefter skal der sættes fliser op på væggen, men har ikke tegnet dem på, da jeg vil lade det være op til mureren hvordan de bedst kan sidde.

Der er lagt 190mm isolering i mellem for at overholde kravene for u-værdi. Der er anvendt murbindere for at styrke ydervæggen og de er skiftevis sat mellem 3 eller 4 lag mursten og vandret over i letbeton. Der er monteret stormbånd/vindbånd i henhold til https://www.bolius.dk/vindforankring-18663. Overligger sidder over vinduet for at murstene over vindueshullet har styrke nok og ikke falder ned. Der er monteret murpap skråt udad mod ydermuren, i tilfælde af at fugt er trængt igennem murværk eller andre steder. Rundt omkring vindues åbningen er der sat en træplade og lister for at slutte af på indvendig side. Selve vinduet er i målet 1000x588mm. 



Vindue og væg er tegnet efter guide fra


Venstre mur med vindue

Højre ydervæg er muren bygget op som i venstre side. Forskellen er dog at der er lavet en døråbning i stedet for vindue. Døråbningen er på 2114x972mm. 
Højre mur med dør

Loft


Loftet består af 340mm blød isolering for at holde på varmen i huset. Under det, er der lagt en 0,3mm dampspærre for at fugt fra loftet, ikke trænger ned i huset. Der er sat 38x57mm forskalling op i henhold til den afstand som gipspladerne skal bruge. Som loft har jeg valgt 2 lag gipsplader, fordi de er rimelig brandsikre og 2 lag gør at de ikke revner i samlingerne.

For at lave en pæn afslutning mellem loft og mur, har jeg sat en 20x20 mm liste.



loftet er sat op med guide fra 



Loft
Tagfod


Tagfoden er bygget op efter tagstens længde. Derudover har jeg valgt at lave udhæng, da det beskytter murværk, vinduer og døre for regnen. Jeg har valgt at bruge et tagfodselement fra Højslev, da det er en hurtig og nem måde at lave det på. Har valgt træ som beklædning, selvom der findes andre vedligeholdesesfrie løsninger. Synes træ stilen ville passe godt ind sammen med den traditionelle mursten og tagsten. Underbeklædning er på 150x24mm og sternbrædderne er på 25x200mm.

Tagrenden og tagrendejern er af den traditionelle type, igen for at passe ind.
Der er monteret en 21mm vandfastplade for at der er stillestående luft i isoleringen.
Der er ved en fejl skrevet 22mm vandfast træplade på tegningen.


Tagfoden er tegnet efter guide fra disse 2 sider
Tagfod

Tagsten og opbygning


Taget er bygget op med tagsten på 405x247x65mm. Under taget ligger en afstandsliste og undertag. Afstandslisterne sørger for der er tilstrækkelig ventilation mellem tagsten og undertag og så holder de desuden undertaget bedre fast. Undertaget er monteret for at sikre en nødvendig tæthed i huset og sikre at sne, vand og andet ikke trænger ned igennem huset.




Tagstenen er sat op efter https://www.bolius.dk/undertage-17730 og
Tag
Rygning


Rygningen er bygget op med en rygningssten på 102x275mm som passer sammen med tagstenen. Toplægten som holder rygningsstenen er på 38x56mm og bliver holdt oppe af en toplægteholder. Imellem rygningssten og toplægten ligger der et gratbånd, som sikrer at det er tæt. 







Spær


Spærene er den del der holder hele tagkonstruktionen oppe. Spærene hviler på en rem på 100x38mm der ligger ovenpå indervæggen. Spæret er et såkaldt gitterspær da den overholder de krav der er for længden mellem indermuren og at det er et tungt tag.

Fodspæren måler 120x45mm, spærstængerne 95x45mm og spærhoved 145x45mm.



Spærene er lavet efter henvisning fra bogen - TRÆ 59 Træspær 1






Ingen kommentarer:

Send en kommentar